Про те, що наше мовлення таїться на кінчиках пальців, доведено вже давно. Численні дослідження підтверджують: розвиток дрібної моторики рук безпосередньо взаємопов’язаний з мовною активністю та інтелектом загалом. Саме через це педагоги, психологи й логопеди одноголосно радять батькам приділяти якомога більше уваги розвитку у дітей дрібної моторики.

Для малюків перших трьох років життя такі тренування мають першочергове значення. Адже саме в цей період відбувається активний розвиток мозку, налагодження зв’язків між півкулями. Звичайно, діти отримують масу інформації, користуючись звичайними предметами побуту, що їх оточують. Але можна урізноманітнити дозвілля та запропонувати хлопчику чи дівчинці спеціальні іграшки для розвитку дрібної моторики. Які ж іграшки найбільш ефективно допоможуть у цьому важливому починанні?

Найкращі іграшки для моторики рук

Іграшки для розвитку моторики рук у малюків від народження до одного року

У перший рік життя малюк починає знайомство з власним тілом, тому в цей період в пріоритеті для нього розвиток великої моторики – рухи руками та ногами, усвідомлення себе у просторі, вміння тримати рівновагу. У той же час не існує нижньої межі, яка би диктувала, починаючи з якого місяця життя малюку можна запропонувати першу іграшку. Хтось починає тягнутися до брязкальця вже у 2-3 місяці, хтось – ближче до півроку. У будь-якому випадку перші розвиваючі іграшки – це те, що сприяє пізнання навколишнього світу малюком.

  • Тактильні іграшки

 До цієї категорії належать різноманітні підвіски, брязкальця, що містять елементи, які дзвенять або шарудять, а також самі звичайні брязкальця та прорізувачі. Найпростіша на погляд дорослої людини іграшка є чимось цікавим та невідомим для немовляти, здатним відкрити масу нових вражень та відчуттів, особлива якщо вона має цікаву неоднорідну фактуру (м’які та гладкі сторони, ребристість, опуклі елементи тощо).

Розвиваючі килимки

У перші місяці свого життя немовля перебуває у лежачому положенні. Через це дуже важливо так облаштувати оточуючий його невеликий простір, щоб з одного боку він був якомога більш затишним та безпечним, а з іншого – таким, що стимулює до перевертання, та викликає бажання до чогось дотягнутися та схопити. І якщо малюк здійснює «прогулянку» на підлозі, то м’який килимок з пришитими або підвішеними до нього іграшками стане відмінним середовищем для розвитку.

Іграшки для дрібної моторики дітей від 1-го до 2-х років

 Починаючи від одного року малюк стає досить самостійним і здатним вільно переміщатися у просторі, володіє навичками хапання та кидання предметів, а список його вмінь зростає щодня. У цьому віці брязкальця вже перестають бути цікавими, а на зміну їм приходять більш складні набори іграшок.

  • Пірамідки

Ця, на перший погляд, нехитра іграшка – є одним з найкращих перших тренажерів для розвитку дрібної моторики рук у дитини. Навіть, якщо малюк не відразу зрозуміє вірний порядок складання елементів, найголовніше для нього – бачити результат дій своїх рук. І це є відмінним стимулом для подальших експериментів!

  • Кубики

Вічна класика, яка ніколи не втратить своєї актуальності. Пластикові, дерев’яні або текстильні кубики подобаються більшості малюків. З них можна складати будь-що: вежі, будиночки або й просто розкидати по підлозі. Заняття з кубиками відмінно сприяють не тільки розвитку дрібної моторики, але й творчих здібностей і просторової уяви.

  • Сортери

Гра з елементами різних форм, які потрібно помістити у відповідні отвори, задіє багато відділів мозку дитини. У процесі гри він вчиться аналізувати, обирати, співставляти й, звичайно, відточує при цьому спритність маленьких ручок.

Бізіборди

Всі без виключення малюки у віці від одного до трьох років, незалежно від статі, просто обожнюють бізіборди. Головна перевага такої іграшки – вона дає малюку реалістичне відчуття повної причетності до справжнього «дорослого» життя, й при цьому є повністю безпечною, адже всі її елементи надійно зафіксовані до основи.

  • Пластилін та тісто для ліпки

Не всі дітки здатні утриматися від того, щоб граючись з привабливо яскравою масою для ліпки, не відправити її до рота. Але, коли настає момент, що малюк розуміє різницю між їжею та грою, його пальчикам буде дуже корисно познайомитися з таким видом діяльності, як ліпка, яка справедливо вважається одним з найбільш ефективних способів розвитку дрібної моторики рук.

  • Пальчикові фарби

Тримати олівець або пензлик малюку може бути ще занадто складно, тому класичне малювання ще не викликає цікавості. Оптимальне рішення для дітей цього віку – пальчикові фарби, які не тільки приваблюють яскравими кольорами, є повністю безпечними навіть при попаданні до рота, але й дарують безліч приємних тактильних відчуттів.

Іграшки для дрібної моторики рук для дітей від 3-4-х років

Діти, починаючи з трирічного віку, вже досить тямущі, що дозволяє пропонувати їм іграшки з дрібними деталями. І це відчиняє великий простір для принципово нового рівня гри та розвитку дрібної моторики. Трирічні малюки можуть брати до рук (а не до рота) намистинки, деталі конструктору чи традиційні інструменти для малювання.

  • Інструменти та матеріали для занять творчістю

У цьому віці варто привчати дитину до правильного тримання олівця, ножиць чи пензля. Вирізання деталей, наприклад, з кольорового паперу та малювання викликають у хлопчиків та дівчат захват від самого акту творчості, та вважаються ідеальними способами для прокачування дрібної моторики. Чудова ідея для подарунка юному художнику – мольберт та якісні яскраві фарби.

  • Магнітні набори

Різнокольорові деталі магнітного конструктора можна фіксувати на холодильник, покриту спеціальною магнітною фарбою стіну або на дощечку, що входить в комплект. Вони вмикають уяву, сприяють появі рольових ігор та дають можливість задіяти й активно розвивати дрібну моторику.

  • Пазли з великими деталями

Для першого знайомства з пазлами, краще за все надати перевагу тим, які складаються з 2-х деталей, поступово переходячи до 4-х, 9-ти або 12-ти. Як і у випадку з сортером, у такій грі дуже багато роботи для маленького мозку.

Настільні ігри

Є цілий ряд ігор, розрахованих на розвиток дрібної моторики у дитини. Деякі з них базуються на принципах балансу – у них потрібно додавати або навпаки прибирати деталі для досягнення рівноваги. Інші настільні ігри передбачають акуратне суміщення деталей на плоскій рівній поверхні (лото, доміно) або ж вимагають спритності рук (як наприклад, «рибалка»).

  • Шнурівки

Ця захоплююча гра сподобається терплячим та посидючим дітям. Тут потрібні: вміння зосереджуватися, доводити розпочате до кінця та спритність рук. З іншого боку, вона водночас є й найкращим тренажером для цих якостей. Як і у випадку з пазлами, варто починати з простіших моделей, поступово переходячи до більш складних, з дрібними деталями.

  • Кінетичний пісок

Різнокольоровий кінетичний пісок ні в чому не поступається пластиліну або тісту для ліпки: він дарує багато тактильних відчуттів та відчиняє простір для фантазії. У ньому можна ховати різноманітні дрібні іграшки, будувати вежі або й просто ліпити «снігову бабу» – будь-який з варіантів гри піде на користь.

Іграшки для дрібної моторики для дітей 5-7 років

Починаючи з п’яти років у дитини настає етап поступової підготовки до школи. У цьому віці більшість хлопчиків та дівчаток вже оволоділи такими побутовими навичками, як застібання та розстібання одягу, акуратне володіння столовими приборами, а також малювання та вирізання. З’являється цілком осмислений інтерес до цифр, букв, а також до письма. У віці 5-7 років залишаються актуальними такі важливі ігри, як шнурівка, ліпка, малювання, але до них додаються й нові, більш складні. Цікавими для дитини та корисними для розвитку в неї мілкої моторики є пазли з дрібними деталями, мозаїка, різноманітні набор для творчості, дерев'яні іграшки для моторики у вигляді головоломок.

Асортимент Kidobo

У каталозі інтернет-магазину Кідобо в надзвичайно широкому асортименті представлено іграшки для розвитку дрібної моторики, купити які можна за помірними цінами з швидкою доставкою в усі регіони України.

Усі представлені в розділах каталогу ігри та іграшки відповідають найвищим стандартам якості та санітарно-гігієнічним нормам, та є цілком безпечними для дітей.